Luffarschack

I det som vi i dagligt tal kallar Luffarschack turas två spelare om att sätta ut kryss respektive ringar på ett rutat papper för att först få fem i rad. Allt du behöver är papper, penna och en motståndare. Du kan hitta varianter som passar små barn, och andra som passar avancerade Luffarschack spelare. Vi ska här berätta mer om olika alternativ, regler och strategier. Om du saknar en motståndare kan du spela Luffarschack online.

Spela Luffarschack online

Luffarschack är ett populärt sällskapsspel för två spelare som du också kan spela online. Du kan spela mot en dator, men ofta även hitta sajter där du kan spela mot slumpmässiga motståndare eller bjuda in vänner. Skillnaden mot när du spelar med papper och penna är att ytan är begränsad.

Renji och Gomoku är två varianter som är stora internationellt, och som du därför kan hitta på ännu fler sajter. Båda spelas med svarta och vita pjäser som läggs i skärningspunkter istället för i rutor. Du kan läsa mer om dem längre ned.

En väldigt enkel variant av Luffarschack är Tic Tac Toe som du kan spela här.

Kort fakta om Luffarschack

Det här är ett spel för två spelare, och går ut på att först få fem i rad. I det spel som gemene man kallar Luffarschack sätter spelarna ut kryss och ringar på ett rutat papper. Det finns dock flera varianter på spelet, och därmed något som passar alla som tycker om att gnugga geniknölarna.

Om Luffarschack är ett spel för dig kan du gå med i Svenska Luffarschackförbundet, som grundades 1958. Sedan 1961 har de arrangerat SM i Luffarschack, där du kan tävla på både junior- och seniornivå, enskilt eller i lag. I tävlingarna spelar du på tid och med olika tilläggsregler som ska göra spelet både mer rättvist och mer varierat. Vanligen används svarta och vita pjäser som ni lägger i skärningspunkterna mellan rutorna. Spelytan är också begränsad till 15 x 15 skärningspunkter.

Antal spelare: 2
Lämplig ålder: 4 + år
Tidsåtgång: 1 minut och uppåt
Utrustning: Papper och penna, brädspel eller en dator
Går att spela online: Ja, mot vänner eller slumpmässiga motståndare
Luffarschack med fem i rad
Till vänster har kryss fått fem i rad. Var skulle du sätta nästa kryss i den högra bilden?

Luffarschack regler

Det spel vi till vardags kallar Luffarschack spelar du med papper och penna. En spelare sätter ut kryss, medan den andra spelaren använder ringar. För att göra det tydligare kan ni använda pennor i olika färg, till exempel en röd och en blå penna.

Det är vanligt att den som använder kryss får börja, men ni kan också lotta både om vem som ska ha vilken symbol och om vem som börjar.

Målet är att få fem symboler i rad. Raderna kan ligga vågrätt, lodrätt eller diagonalt. Enligt vissa regler är det tillåtet att vinna med sex symboler i rad, enligt andra inte. Kom gärna överens innan ni börjar spela.

Om motståndet är jämnt kan ett parti komma att täcka en väldigt stor yta. Skulle papperet ta slut kompletterar ni bara med mer papper för att fortsätta. Om en omgång däremot går väldigt snabbt kan ni välja att tävla om vem som är bäst av fem omgångar.

Vad är bra Luffarschack strategier?

I det här spelet gäller det förstås främst att vara alert för att upptäcka både sina egna möjligheter och vad motspelaren har på gång, men det finns några strategier att utgå ifrån.

Om motståndaren har tre i rad behöver du sätta stopp. Tänk på att en ”trea” också kan vara bruten, med tre symboler i linje men med en tom ruta emellan. Om motståndaren har två kryss i rad följda av en tom ruta och därefter ännu ett kryss, är det alltså också en trea som du behöver stoppa.

I början av en omgång är det bra att samla på sig många fria tvåor. De ger dig fler spelmöjligheter senare. Kom ihåg att dina symboler inte nödvändigtvis behöver ligga intill varandra, utan kan ha ett tomt fält emellan.

En vanlig strategi i Luffarschack är att försöka få en dubbeltrea. Det innebär att du har två tvåor nära varandra, som du gör till två treor genom att sätta dit ännu en symbol. Motståndaren kan inte stoppa två treor samtidigt.

Om motståndaren får en dubbeltrea har du dock fortfarande chans att vinna. Det kan du göra om du kan skapa en fyrtrea, det vill säga både en trea och en fyra. (Kom ihåg att det kan vara en lucka i raden.) Motståndaren måste då stoppa din fyra, och därefter kan din trea bli en ny fyra med två öppna ändar – och du hinner få fem i rad före motståndaren!

Genom övning kan du bli en riktigt bra Luffarschacksspelare. Redan efter några omgångar kommer du att märka att du ser både dina egna och motståndarens möjligheter bättre. Med tiden tränar du också upp möjligheten att se kommande drag i förväg. Elitspelare kan se ända upp till 25 drag i förväg.

Luffarscharschack i flera varianter

Intresset för Luffarschack är stort i flera länder. Det är allmänt känt – genom både lång tids spel och matematiska beräkningar – att den som gör första draget har en stor fördel och vinner om hen inte begår några misstag. Därför pågår många försök att utveckla reglerna för att göra spelet så rättvist som möjligt. Vi ska här presentera några vanliga varianter av Luffarschack spel.

Tic tac toe

Tic tac toe kallas även Tripp trapp trull och tre i rad. Det är ett väldigt förenklat Luffarschack där spelplanen är endast 3 x 3 rutor. Vinner gör du genom att få tre symboler i rad.

Rent logiskt går det inte att vinna om båda spelarna är alerta, men det är ändå en rolig variant att börja med för yngre spelare.

Tic tac toe-spel går ofta att köpa i leksaksaffärer. Spelet har då nio brickor som de tävlande snurrar på, med kryss på en sida och cirkel på den andra. Ett annat spel som passar barn, och som går att köpa i leksaksaffärer är Yatzy.

Fritt Luffarschack

I tävlingar dyker ibland Fritt Luffarschack upp. I stort sett fungerar det som det ”vanliga” spelet vi beskrivit ovan. Några skillnader finns dock:

  • Ni lottar om vem som har kryss respektive ringar samt om vem som börjar.
  • Spelytan är endast 15 x 15 rutor.
  • Första symbolen måste sättas i mittenrutan.
  • Officiella tävlingar använder matchklocka. Varje spelare har minst 10 minuters betänketid per parti.
Gomoku brädspel
I Gomoju och Renji lägger spelarna svarta och vita pjäser i skärningspunkterna.

Gomoku

Gomoku är den gren som ersatt Fritt Luffarschack i de svenska mästerskapen. Här spelar du med svarta och vita spelpjäser som läggs på ett bräde med 15 x 15 skärningspunkter. Du måste få precis fem i rad. Skulle det råka bli sex i rad vinner du alltså inte, utan måste spela vidare.

Det finns inga förbjudna drag i Gomoku, men däremot används en öppningsregel för att utjämna fördelen som svart (som börjar) annars har. Regeln säger att motspelaren efter ett antal drag kan välja att byta sida. Konsekvensen är att ingen av spelarna vågar välja en alltför stark öppning. Två öppningsregler förekommer, Swap och Swap2.

Med den första Swap-regeln får spelaren som börjar göra samtliga de tre första dragen. Eftersom svart börjar betyder det att spelaren sätter ut två svarta och en vit pjäs på valfri plats på spelplanen. Därefter väljer motståndaren om hen vill spela som svart eller vit.

I Swap2 kan motståndaren dessutom välja att lägga ut ytterligare två pjäser någonstans på brädet, varefter den som lade de första tre pjäserna väljer om hen vill spela som svart eller vit. Swap2 har blivit allt vanligare, och är nu den öppningsregel som används vid såväl SM som VM.

Renju

Renju är den största tävlingsgrenen inom Luffarschack. Det spelas också på ett bräde med 15 x 15 skärningspunkter och med svarta och vita pjäser, men sedan skiljer Renju sig ganska mycket från Gomoku. Utöver andra öppningsregler innehåller Renju också förbud mot vissa drag.

Vid öppningen lägger en spelare de första tre stenarna (två svarta och en vit). Motståndaren väljer därefter vem som ska spela vilken färg. Vit spelare lägger den fjärde pjäsen på valfri plats, varefter svart spelare lämnar två förslag på sitt nästa drag – och vit accepterar ett av dem. Efter öppningen löper spelet fritt, men med förbud mot vissa drag.

Svart spelare får inte lägga dubbeltreor eller dubbelfyror, det vill säga skapa två treor eller två fyror i ett drag. Däremot är det tillåtet att lägga en fyrtrea – en fyra och en trea i ett drag.

Förbudsreglerna gäller inte vit spelare, som fritt får placera sina pjäser efter öppningen. Strategiskt påverkar dock reglerna vit spelare i allra högsta grad, eftersom ett sätt att vinna är att tvinga svart spelare till ett förbjudet drag.

I Renju måste du ha precis fem i rad för att vinna. Vissa varianter tillåter sex i rad, även om du inte kan vinna med det. Andra varianter förbjuder däremot sex i rad för svart spelare, och vit spelare vinner automatiskt om svart spelare får sex i rad.

I Japan bestämde ett antal spelare 1899 att de skulle göra Luffarschack mer seriöst och avancerat. De gav spelet namnet Renju, som betyder ungefär pärlband på japanska. Det syftar på raderna av de vackra stenarna på brädet. De experimenterade med många regler för att göra spelet mer rättvist, och än i dag är Renju ett spel i utveckling. Större tävlingar, som SM och VM, testar vanligen olika kompletterande öppningsregler, som till exempel Yamaguchi, Taraguchi eller Soosyrv.

Pente

Det här är en förenklad version av Luffarschack – förenklad i betydelsen att reglerna är enklare. För enkelt att spela är det inte nödvändigtvis, då det kräver ett helt annat sätt att tänka.

Även Pente spelar du med svarta och vita pjäser, men på ett bräde som är 19 x 19 rutor. Du ska omringa motståndarens tvåor, genom att blockera på båda sidor där motståndaren har två pjäser i rad. När du lyckas får du plocka bort motståndarens två pjäser.

Namnet Pente kommer från grekiskans ord för fem. Den som först plockar bort fem tvåor – det vill säga total tio av motståndarens pjäser – vinner.

I Pente börjar vit spelare. Det finns tre öppningsregler: nybörjare, avancerad och professionell. Nybörjare innebär att spelaren med vita pjäser placerar ut sin första pjäs mitt på brädet, och därefter placerar svart spelare sin pjäs på valfri plats. Det är grunden även för övriga öppningar.

I avancerad öppning måste vit spelare sedan placera sin nästa pjäs minst tre steg från sin första, det vill säga utanför en förbjuden zon om 7 x 7 skärningspunkter i mitten.

I professionell öppning måste vit spelare dessutom placera sin tredje pjäs på eller utanför en förbjuden zon om 13 x 13 skärningspunkter.

Pente var med som en gren i de svenska mästerskapen i Luffarschack 1984–1989, men inte längre. Svenska Luffarschackförbundet försöker dock sprida även denna variant, och vi rekommenderar den för dig som vill utmana hjärnan att tänka på ett nytt sätt.

Hadi Magnusson
Skriven av

Hadi Magnusson

Hadi Magnusson har en imponerande akademisk bakgrund med en examen i pedagogik och didaktik. Hennes utbildning har gett henne en djup förståelse för mänskligt beteende och interaktion. Det är kunskaper som hjälper henne skapa pedagogiskt och lättläst innehåll åt oss på Sällskapsspel. Hennes intresse för att lära ut saker och förstå människor gör henne till en uppskattad medarbetare. Självklart har hon dessutom ett glödande intresse för sällskapsspel. Varje vecka träffar hon en grupp vänner. De turas om att välja ut ett spel som de då spelar tillsammans. Under kvällen spelar de sedan och pratar och har skoj i timmar.